SUMAR
- I. Prezentarea descriptivă și grafică
- II. Hidrografia
- III. Flora și fauna
- IV. Resursele de subsol
- V. Clima și bioclima
- VI. Istoria
- VII. Populația
- VIII. Principalele instituții
- IX. Rețeaua rutieră
- X. Principalele funcțiuni economice
- XI. Componența nominală
- XII. Principalele organizații, partide, culte religioase
- XIII. Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate
Poroschia
3°C
ploaie ușoară
Vineri
5/0°C
Sâmbătă
5/-0°C
Duminică
9/3°C
I. Prezentarea descriptivă și grafică
Poroschia este o comună în județul Teleorman, Muntenia, România, aflată în imediata vecinătate a municipiului Alexandria. Localitatea este cunoscută datorită Spitalului de Psihiatrie Poroschia.
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Poroschia se ridică la 4.166 de locuitori, în scădere fa'[ de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.690 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (89,17%), cu o minoritate de romi (2,86%). Pentru 7,97% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (90,13%), cu o minoritate de adventiști de ziua a șaptea (1,32%). Pentru 7,97% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
Localitatea Poroschia este așezată în partea de sud-est a județului Teleorman, în lunca râului Vedea, la o depărtare de 5 km de orașul Alexandria, reședința județului. Ea se află la zona de întâlnire a trei unități geomorfologice: Câmpia Gavanu Burdea, la nord, Câmpia Boian, la sud și la vest și Câmpia Burnașului la est.
În partea sa estică se găsește raul Vedea, râu ce izvorăște din Platforma Cotmeana, care după un curs de 242 km se varsă în Dunăre, la Pietroșani, în dreptul Ostrovului Batin. La sud de Poroschia, Vedea primește apele unui afluent de tip mostiste, pârâul Nanov. În partea vestică se află pârâul Nanov, cu o lungime de 15 km, care izvorăște de la vest de satul Adămești și este alimentat de două izvoare principale aflate pe valea Calului, respectiv pe valea Grecilor.
II. Hidrografia
III. Flora și fauna
IV. Resursele de subsol
V. Clima și bioclima
Clima este temperat-continentală și se caracterizează printr-un potențial caloric ridicat, prin amplitudini mari ale temperaturii aerului, prin cantități reduse de precipitații, adeseori în regim torențial, îndeosebi vara, precum și frecvente perioade de secetă, cantitatea medie de precipitații fiind de 550-600 mm/an.